fredag 20 juni 2014

FB'S ÄCKELMORAL

Nu kommer ett sånt där grinigt inlägg igen. Med mycket naket dessutom. Så stäng ner sidan om du inte gillar dålig stämning lika mycket som jag gör. Men det gör du ju, det är ju därför du läser gnällblöggen. 

Ganska ofta funderar jag över varför jag fortfarande använder Facebook. Eller, svaret är ju uppenbart; för att se vad fölk har för sig, låtsas att jag själv har intressanta saker för mig och tramsa runt allmänt. Så frågan är snarare varför jag väljer att stödja ett community som är så vidrigt.

Facebook säger sig ha fina gemenskapsregler, regler om vilket användarmaterial som är lämpligt och olämpligt att lägga upp. Ingen nakenhet, ingen hat mot folkgrupper och så vidare.

Det låter ju fint och bra. Men när vi börjar titta på vilket material som är tillåtet och vilket material som tas bort blir det en jävla djungel.

Den här bilden lades upp av en privatperson, en person som har många "hatare" som anmälde bilden:


Den anmäldes på grund av "nakenhet", och raderades från Facebook. Nakenheten består väl av den tecknade tutten som tittar fram. Sjukt stötande. Eller inte. Det känns rätt uppenbart att bilden egentligen anmäldes av antifeministiska hatare, och inte för att någon på riktigt tog anstöt av tutten.

Eftersom företaget Facebook är sjukt privat och otillgängligt för kontakt, så verkar ingen veta exakt vad som får dem att radera bilder. Så jag vet inte om det är antalet anmälningar som spelar roll, eller bilden i sig. Men oavsett, har man gemenskapsregler ska man väl se till att upprätthålla dem på ett konsekvent och korrekt sätt? Ingen som granskat den här bilden kan väl se den som stötande på grund av nakenhet?

Vi går vidare till ett par bilder som publicerats av en Facebooksida, och raderats strax där efter:



Syftet med dessa bilder är utbildning och pepp. Den första visar att normala bröst kan se väldigt olika ut. Liksom, ja, folk oroar sig ofta över sina bröst. Därför fanns den här på en "tjejforumsida". Men den blev förstås anmäld och borttagen. Likadant med den nedre bilden. Själva bilden är ju censurerad och visar knappt någonting. Den syftade mest till att lära ut namnen på de olika delarna. Eftersom till och med vuxna människor har sjukt lite kunskap om anatomin så kan man tycka att en sån här bild kan läggas upp i utbildningssyfte på en Facebooksida som handlar om liknande ämnen. Men nej, den plockades bort. 

Det är lätt att säga att Facebook gjort en korrekt bedömning eftersom bilderna ändå illustrerar nakenhet på något sätt. Därför tycker jag att vi tittar på bilder som trots anmälningar FÅR vara kvar. OBS: CENSURERINGEN ÄR DET JAG SOM HAR GJORT. De riktiga bilderna är helt ocensurerade. 






Så, i jämförelse med de tidigare känns väl de här bilderna något värre? Här finns inget utbildningssyfte, inget syfte alls faktiskt förutom att visa sex och en snopp som någon snubbe tydligen är stolt över. Inga problem, tycker Facebook. 

För att göra det extra tydligt kan vi diskutera den här bilden:


Om du inte kan läsa kommentarerna: 8 av 8 kommentarer där tycker att våldtäkt är det rimligaste svaret på frågan "vad skulle du göra om du hittade det här i din säng". Sidan som lade upp originalbilden anmäldes, men Facebook tog inte bort den. När en feministisk sida lade upp den med analyserande text blev bilden däremot bortplockad. Från den feministiska sidan alltså. Inte från originalsidan. Det finns flera andra exempel på liknande bilder och videos som fått vara kvar på originalsidan men raderats från sidor som analyserar och kritiserar sexism. Samma sak med kvinnobröst. De blir sällan bortplockade om de visas i ett "sexigt" sammanhang. Men bilder som visar amning, eller tecknade utbildningsbilder plockas bort. 

Sammanfattningsvis:
Hej Facebook! Jag tycker att era gemenskapsregler är lite luddiga, så jag har skrivit om dem på ett sätt som bättre speglar den faktiska implementeringen av reglerna:

"Vi gillar sex och nakenhet. Och våld. För vi är galna sexister och har allmänt tveksam moral. Om du däremot får för dig att publicera nakna bilder i en form som inte gör oss kåta så tänker vi radera dem. Och om du får för dig att återpublicera snuskiga bilder med en kritisk analys så anser vi att du bajsar på vår sexistfest. Då... Wait for it... Kallar vi dem olämpliga och plockar bort dem. Enjoy your Facebook experience!"

Yeah. I'm out. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar